torsdag 23. juni 2011

Midtsommeraften

De fleste tror solen snur i dag men sånn er det ikke. St. Hans er minnedagen for døperen Johannses' fødsel, og kom til Norge med kristendommen. 

At solen snur skjer natten til 22. juni. Det er årets korteste natt før årets lengste dag. Da snur altså solen, og nettene blir umerkelig lengre igjen, inntill vintersolverv og julefeiring. Når vi feirer sankthansaften et døgn senere enn selve natten, kan det skyldes at "de gamle" ikke var helt stødige uti solbanens mysterier.
I følge myter og gammel tro skjer det noe merkelig i det øyeblikket solen snur. Alt vann blir til vin, så til eddik, og så til vann igjen. Men det går visst kjapt, så man må følge nøye med.  Også været snur sammen med solen. Har det vært tørt blir det regn, har det vært regn blir det tørt.

Ingen vil heller legge seg sankthansaften, og årets lyseste natt var det da også farlig å gå til sengs, for da var alle hekser og onde vetter ute og fôr. Portene til helheimen ble åpnet i det øyeblikk solen snudde. Da smurte de sopelimer, staur, griser, dører og andre passende transporthimmelen og red til Blokksberg, til Troms, til Lyderhorn eller til Hekla. Djevelen spilte til dans og tok alle som ikke passet seg i sin favn. 
Det er ganske grått ute i dag, men jeg har håpet om det skal bli finere til i kveld. Vi skal vertfall på fjorden for å se bålet bli tent. Heldigvis har vi senger i båten så ungene kan legge seg når de blir trøtte, båltenningen er jo ikke før kl. 22. Litt for seint spør du meg, men. 

Ønsker dere en flott midtsommeraften, og håper dere alle slipper unna med både hekser, djevler og andre onde vetter ;-) 

6 kommentarer:

Elizabeth sa...

Båltenning så seint? På rota har de alltid tent på bålet kl 19 meina eg.. :) Må kose dere. Mye god informasjon i innlegget ditt ;)

Cecilie's hverdagslykke sa...

Ja, var veldig seint... I år er det vertfall kl 22 på rota. Hehe, mye informasjon vertfall, god eller ei ;) Det skal vi gjøre! Kose deg masse du ooog :)

Nooria sa...

Takk for koselig hilsen på bloggen min! Koselig her hos deg også :-).

Jatte sa...

Moro med litt info, for å være ærlig har jeg egentlig aldri satt meg inn i hvorfor vi feirer St.hans - men er jo okke som en koselig tradisjon da!:)

Så fint det var pyntet utenfor hos deg .. herlig farger!

Ha en fiiiin HELG -
Klem Jatte♥

Cecilie's hverdagslykke sa...

Nooria: Bare hyggelig og takk for det!! :)

Cecilie's hverdagslykke sa...

Jatte: Hehe, nei det er jammen mye gamle troer og myter om det temaet der ;) Takk for det, deilig med litt blomster og farger nå på sommern! Må til det ;)

Ønsker deg også en fin helg!! Klem tilbake til deg :)